tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2013. február 6., szerda

Sajttal töltött káposzta paradicsommártással és édesburgonyával

Az év végi nagy evészeteket követően a január, február hónapok általában a kímélő, visszafogott étkezésekről szólnak. Nagy fogadalmakat teszünk: "holnaptól" elkezdek diétázni, többet mozgok, eljárok tornázni. Síelésre edzettebbek, fittebbek szeretnénk lenni, aztán hipp-hopp itt a tavasz, a jó idő, lekerülnek a vastagabb ruhadarabok. Egy szó mint száz, ahhoz, hogy a jó idő beköszöntére jobban érezzük magunkat a bőrünkben, most kell odafigyelni arra, mit eszünk, mi kerül az asztalra. Az alábbi receptet nyugodt szívvel ajánlom annak is, aki diétázik.



Hozzávalók:
6 db nagyobb kelkáposzta levél
15 dkg reszelt sajt vegyesen (füstölt és trapista)
1 db kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál kukorica dara
kb. 15 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle
zsemlemorzsa 
bors
szerecsendió
olaj

A mártáshoz:
6-7 dl natúr paradicsomlé
1 kisebb fej vöröshagyma
1 púpozott evőkanál tönkölyliszt, vagy teljes kiörlésű liszt
zellerzöld
bazsalikom
olaj

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A kelkáposzta leveleket megmossuk, a vastagabb, fehér részét levágjuk és forró sós vízzel leforrázzuk, majd lehűtjük. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat (az olaj kivételével), és annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy fasírt állagú legyen. Egy darab alufóliára kevés olajat kenünk és 3 db káposzta levelet úgy teszünk egymásra, hogy csak a széleik fedjék egymást. Rákenünk a töltelékből és óvatosan, mint a rétest feltekerjük, becsomagoljuk a fóliába. Ugyanígy feltekerjük a többi káposztalevelet is. Egy tepsibe kevés vizet öntünk és belerakjuk a becsomagolt káposztákat, majd a sütőbe téve kb. 30-35 perc alatt készre pároljuk.
Eközben elkészítjük a mártást: kevés olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, utána az apróra vágott zöld fűszereket beleszórjuk és meghintjük a liszttel, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt készre forraljuk. 
Tálaláskor ezt a mártást ráöntjük a kelkáposzta tekercsekre és köretként petrezselymes burgonyát vagy édesburgonyát kínálunk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése