tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2013. február 7., csütörtök

Sajtos sült tészta

Az alábbi recept hozzávalói általában minden háztartásban megtalálhatóak. Így, ha szeretnénk valami finom és egyszerű ételt varázsolni a vacsora asztalra - mondjuk a péntek esti lazításhoz - ezt a receptet nagyon ajánlom. Sajtos tészta kicsit másképp és máris egy kiváló recepttel bővítettük tésztás repertoárunkat.



Hozzávalók:

1 csomag tészta (makaróni vagy csavart tészta)
kb. 15 dkg sajt (füstölt és trappista vegyesen)
7 dl tej
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
szerecsendió (ízlés szerint, kb. fél kávéskanálnyi)
kevés zsemlemorzsa


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverés 160 fok). Reszeljük le a sajtot, pucoljuk meg a hagymákat.
Öntsük egy kis lábasba a tejet, a babérlevelet és a hagymákat kettévágva tegyük bele, és melegítsük fel majdnem forrásig, majd hagyjuk egy kicsit lehűlni. Olvasszuk fel a vajat egy másik edényben, keverjük hozzá a lisztet és öntsük rá a tejet (átszűrve, a hagymák ne kerüljenek bele). Sűrűsítsük be folyamatos kevergetéssel (célszerű kézi habverővel dolgozni, így nem lesz csomós), majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, és a reszelt szerecsendiót, ezzel jól keverjük össze.

Közben főzzük ki a tésztát, a zacskón található utasítás szerint, al dante-ra, azaz ne legyen túl puha. Egy sütésálló edénybe öntsük bele a tésztát, majd a sajtos szósz felét, keverjük össze, és a maradék szószt is öntsük rá. Szórjuk meg a tetejét egy kevés zsemlemorzsával, és mehet a sütőbe. Akkor van készen, ha teteje egy kicsit sült, ez kb. 20-30 perc.
A húsimádók tehetnek hozzá kockára vágott sonkát, vagy pirított bacon szalonnát, mikor a tészta belekerül a tepsibe.

Kínálhatunk hozzá friss zöld salátát, vagy házi savanyúságot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése