tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2013. február 12., kedd

Spenótos lasagne

Ha lasagne, akkor húsos, paradicsomos. Viszont ha a család egyik fele megrögzötten halad a vegetarianizmus útján, akkor bizony spenótos-fetás is van. Megjegyzem egyik jobb, mint a másik. Recept:




Hozzávalók:

1 1/2 zacskó (friss) lasagne tészta (75 dkg)
50 dkg leveles spenót (lehet mirelit leveles is)
50 dkg krémes fetasajt 
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
3 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2,5 dl tej

szerecsendió
sajt

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeverés 180 fok). Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk vékony szeletekre. Ha friss spenótot használunk mossuk meg, csöpögtessük le és a vastagabb szárakat távolítsuk el, majd tépkedjük darabokra. Ha mirelit leveles spenótot használunk forraljunk vizet, tegyük egy tálba a spenótot és öntsük le a forró vízzel. 1-2 percet hagyjuk a vízben, majd szűrjük és csepegtessük le.
Egy nagyobb serpenyőben öntsünk olívaolajat és tegyük bele a fokhagymát, majd a spenótot, picit sózzuk és pároljuk puhára (vigyázzunk a sóval, mert a fetasajt is sós). Kicsit hagyjuk hűlni és keverjük hozzá a krémes fetasajtot.
Most készítsünk besamel mártást. Egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet, pici só, és gyakori kevergetéssel fűzzük fel. Használhatunk kézi habverőt, így biztosan nem lesz csomós. Jó tejföl sűrűségűnek kell lennie, ezután reszeljünk bele szerecsendiót.

Egy közepes méretű tepsi aljára tegyünk a mártásból egy keveset, majd jöhetnek a tésztalapok. Nem baj, ha a széleik egymásra érnek. Ezután kenjük meg a spenótos fetával, majd újra tészta, megint spenót. Az utolsó réteg tészta. Ezt megkenjük a besamel mártással, reszeljünk a tetejére sajtot és mehet a sütőbe. Aranybarnára sütjük, ez kb. 35-40 perc.




Azért volt a húsos változat is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése