tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2013. február 13., szerda

Sült padlizsán parmigiana

A hideg, havas télben egy nyárias recept. De az az igazság, hogy annyira szeretjük a padlizsánt, hogy bármikor bármilyen verzióját szívesen fogyasztjuk. Ez az étel dél-olasz eredetű, mozzarellával, paradicsommártással sült padlizsánt takar. A klasszikus recept szerint szeletekre vágott padlizsánt kell átsütni és mozzarellával egymásra rakni a tepsiben. Ez egy egyszerűbb változat a végeredmény azonban legalább olyan finom.




Hozzávalók:

4 db közepes padlizsán
4 db mozzarella
2 doboz szeletelt paradicsom konzerv (friss paradicsom esetén kb. 1 kg)
kb. 2 evőkanálnyi szárított paradicsom
3 gerezd fokhagyma
bazsalikom
kakukkfű
1 kanál méz vagy barna cukor
zsemlemorzsa
reszelt parmezán
olívaolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeverés 180 fok). Mossuk meg a padlizsánokat, pucoljuk meg a fokhagymát, aprítsuk karikára, a mozzarella sajtról öntsük le a levet és ezeket is vágjuk vékony szeletekre.
A padlizsánokat kicsit ferdén vágjuk be kb. 1 cm-ként, de vigyázzunk, nehogy teljesen átvágjuk. Sózzuk meg a réseket és pár percig hagyjuk állni. 
Ez idő alatt egy serpenyőbe öntsünk egy kis olívaolajat és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg a fokhagymát, majd rakjuk bele a bazsalikomot és a 2 féle paradicsomot. Keverjünk hozzá ízlés szerint mézet vagy cukrot, meg egy kis sót és forraljuk össze. 
Egy tepsibe vagy kerámia sütőedénybe öntsük bele a paradicsomos ragut. A padlizsánok réseibe tegyünk 1-1 szelet mozzarellát, hintsük meg bazsalikommal és tegyük a tepsibe. Alufóliával fedjük le és süssük a sütőben kb. 50 percig.
Ezután vegyük le a fóliát, hintsük meg zsemlemorzsával és reszeljünk a tetejére parmezán sajtot. Toljuk vissza a sütőbe még kb. 15 percre. Ha elkészült vegyük ki és hagyjuk legalább 5 percig hűlni. Friss kenyérrel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése