tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2013. február 27., szerda

Skót vajas keksz

Hagyományos skót vajas keksz, aminél kevés jobb dolog létezik egy csésze kávé, tea vagy forró csoki mellé. Csomagolhatjuk a gyereknek tízóraira, vagy magunknak délutáni nassolni valónak. Az elkészítése olyan egyszerű, hogy ha egyszer kipróbálod, többet nem gondolsz arra, hogy adalékokkal dúsított kekszet vásárolj helyette.





Hozzávalók:
30 dkg vaj (nem helyettesíthető margarinnal!)
30 dkg liszt
14 dkg barna cukor
14 dkg rizs- vagy kukoricaliszt

Elkészítés:
A robotgép keverőtáljába szórjuk bele a cukrot és a kockázott vajat, majd keverjük krémesre. Ezután tegyük bele a lisztet és dolgozzuk össze, majd egy kb. 20x30 cm-es tepsibe simítsuk bele a kezünkkel. Takarjuk le folpackkal és tegyük a hűtőbe 30 percre, de akár 2 napot is pihentethetjük.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverés 160 fok). Vegyük le a fóliát a tepsiről, egy villával szurkáljuk meg a tésztát és szórjuk meg barna cukorral.  Rakjuk a sütőbe, majd kb. 25 perc alatt süssük készre. Hagyjuk hűlni a tepsiben, majd még langyosan szeleteljük fel és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Fémdobozba rakva 1 hétig is eláll (nálunk ez még nem fordult elő :-)).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése