tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. október 19., péntek

Zöldséges burgonyakrémleves pirított mangalica szalonnával és káposzta csíkokkal

Az ősz és a tél szerintem maximálisan a finom, meleg levesek szezonja. Az ember sokszor nem is kíván mást, csak egy tányér meleg levest, ami átmelegíti. (Habár a magam részéről bármikor kapható vagyok egy finom leves elfogyasztására.) Ez egy hétköznapi, egyszerű változat, ami rövid idő alatt elkészíthető, így munka után is nekiállhatunk a főzésnek. Nem utolsó sorban pedig nem kellenek hozzá különleges hozzávalók, így a hóvégi spórolós időszakra is melegen ajánlom. :-)


Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb petrezselyem (el is hagyható)
kb. 50 dkg burgonya
20-30 dkg kelkáposzta vagy kelbimbó
20 dkg mangalica szalonna (vagy egyéb szalonna), a vegák ezt elhagyhatják
vaj/olívaolaj
kb. 500 ml zöldséglé (lehet kockából is, bioboltokban találtok adalék és ízfokozók nélküli változatot)
só, babérlevél, bors

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a hagymákat, zöldséget, krumplit, a káposztát mossuk meg. Olvasszunk vajat egy fazékban (finomabb vajjal készítve, de olajat is használhatunk), vágjuk apróra a hagymákat és fonnyasszuk meg a zsiradékban. Vágjuk karikára a répát, petrezselymet, dobjuk rá a hagymára és pároljuk meg egy kicsit. 
  2. Vágjuk kisebb kockára a burgonyát, tegyük a fazékba és öntsük fel a zöldséglével. Sózzuk, fűszerezzük és főzzük meg.
  3. Miközben fő a leves vágjuk vékony szeletekre a szalonnát és csíkokra a káposztát.
  4. Ha puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pürésítsük és jöhet hozzá a káposzta, ezzel még 5 percet főzzük. 
  5. A szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütjük és tálaláskor a leves tetejére teszünk 1-1 szeletet.  
Illik hozzá valamilyen finom, jó minőségű kenyér, esetleg pirítós és egy pohár száraz fehér bor.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése