tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. október 24., szerda

Quinoa sütőtökkel és gránátalmával, grillen sült holumi sajttal

Ajándékba kaptunk egy zacskó quinoát és fogalmam sem volt arról, hogy tulajdonképpen ez micsoda, mire való, hogyan kell elkészíteni. De ugyanígy volt az ajándékozó is, igazából csak arra gondolt, amikor vásárolta, hogy mint félig vegetáriánus család (férjem, nagylányom), mi majd biztosan jól fel fogjuk tudni használni. Fél évig állt a kamrában, mire egy cikk nyomán megjött az ihlet, utána olvastam, és rendkívül jó recepteket találtam. 
Amit érdemes tudni erről a gabona féléről: az Andok vidékéről származik, már az inkák is ismerték. Ellentétben a búzával, vagy rizzsel, a quinoa teli van proteinnel, mind a nyolcféle aminosavat tartalmazza. Különösen ajánlott vegetáriánusoknak, diétázóknak, igen tápláló, hasonlóképpen használjuk fel, mint a rizst.



És lássunk hozzá egy receptet is: quinoa sütőtökkel és gránátalmával



Hozzávalók:

1 db kisebb sütőtök
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
25-30 dkg quinoa
gyömbér
1 teáskanál keleti fűszerkeverék (ha nincs: kurkuma, curry)
6-8 szem aszalt szilva
1 db gránátalma
1 citrom leve
600 ml zöldséglé
olívaolaj
csipet só
4 szelet holumi sajt

Elkészítés:

1. Mossuk le és vágjuk nagyobb szeletekre a sütőtököt, majd süssük meg a sütőben 200° C fokon kb. 30-40 perc alatt.
2. Ez idő alatt tegyünk olajat egy nagyobb serpenyőbe, pucoljuk meg és vágjuk vékony szeletekre a hagymákat, pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a gyömbért, a fűszereket és a quinoát, keverjük össze és főzzük kb. 10 percig. Ezután tegyük bele az aszalt szilvákat, a citrom levét és a zöldséglevet, majd főzzük lefedve,  közepes lángon kb. 25 percig. Időnként meg kell kevergetni, ha szükséges, tegyünk még hozzá egy kis levet.
3. Közben vágjuk kockára a megsült sütőtököt, és a gránátalmából fejtsük ki a magokat. Ha megpuhult a quinoa adjuk hozzá a sütőtököt és gránátalmát. Keverjük össze, melegítsük át az egészet és már tálalhatjuk is.
Javaslom hozzá a sült sajtot, erre a legalkalmasabb a holumi sajt. Nagy egyszerű sütni, nem folyik szét, egy kicsit sós íze van, tehát jól illik ehhez a fűszeres, kicsit édeskés egytálételhez.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése