tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. október 4., csütörtök

Tengeri sós kekszek teljes kiőrlésű lisztből

Ez a sós keksz eredetileg fehér lisztből készül, de azt gondoltam, miért ne próbálhatnánk ki teljes kiőrlésű liszttel készítve. Aki nem annyira bátor, keverheti is a lisztet fele-fele arányban. Uzsonnára, vacsora mellé ajánlom, sajttal, gyümölccsel, vagy csak egyszerűen akkor, amikor "úgy ennék valami sósat". 



Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg vaj
tengeri só

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra, gázsütő 4-es fokozat és két sütőlapot terítsünk le sütőpapírral. Rakjuk egy keverőtálba a lisztet, sütőport, az elmorzsolt vajat és a só egy részét, majd addig keverjük a robotgéppel, míg a vaj teljesen el nem morzsolódik a liszttel. Öntsünk hozzá kb. 4 evőkanál langyos vizet, hogy a tészta összeálljon. Ha száraznak érezzük, adjunk még hozzá egy kis vizet. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk.
  2. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán, vagy a konyhapulton, olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Vágjuk fel kb. 7 cm-es csíkokra, és még ezeket is nyújthatjuk, a lehető legvékonyabbra. Egy-egy sávot vágjunk kb. 4 darabra és tegyük a tepsire. Villával szúrjunk bele lyukakat és egy kicsi vízzel kenjünk át minden darabot. Szórjuk rá a maradék sót, esetleg lenmaggal vagy szezámmaggal is meghinthetjük. 10-15 percre tegyük a sütőbe. Akkor vannak készen a kekszek, ha még világosak és egy kicsit puhák. Tegyük őket rácsra és miközben hűlnek meg is fognak keményedni. Légmentesen dobozba zárva 2 hétig is eláll (ha csak addig el nem fogy). 

Variációk:

Reggelire vagy uzsonnára, hozzávalók:
márványsajt, füge, sós keksz




Vacsorára, hozzávalók:
valamilyen leveles saláta
1 db kalifornia paprika
1 csomag zöldhagyma (vagy bármilyen más hagymaféle)
8-10 db koktélparadicsom
konzervkukorica (lecsöpögtetve)
dió
márványsajt
szőlő
dió vagy mogyoróolaj
pár csepp balzsamecet

A salátát, hagymát, paprikát, kukoricát, szőlőt (szemekre szedve) és a paradicsomot (félbe vágva) összekeverjük egy nagy salátástálban és locsoljuk meg a finom olajjal.
Tálaláskor halmozzuk egy tányérra, szórjuk meg az apró kockára vágott sajttal és a szintén apróra vágott dióval. Locsoljunk rá egy kis balzsamecetet és sós kekszet tegyünk mellé. Rakhatunk a tányérra fügét és kínálhatunk mellé füstölt makrélát. Nagyon jól illik hozzá egy pohár, könnyű, gyümölcsös fehér bor.  Tökéletes, teljes értékű, egészséges vacsora.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése