tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. október 25., csütörtök

Töltött tök

Mielőtt az iskolához odaértem volna, benéztem a piacra, hátha ihletet kapok, mit is kellene főzni. Ez nem mindig egyszerű egy olyan családban, ahol 2 fő vega, 1 fő megrögzött húsevő, 2 fő pedig billeg a két tűz között (de inkább a húsmentes kajára szavaz). Szóval, az egyik termelőnél meglepetésemre zsenge, friss főzőtököt találtam. Úgy gondoltam, ma győznek a vegák, nekik kedvezek, és az idei szezonban valószínűleg utoljára töltött tököt csinálok. Egyébként húsos változatban is el lehet készíteni, a gomba helyett/mellett húst használjunk.


Hozzávalók:
2 db kisebb zsenge főzőtök (lehet akár cukkini is)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
40 dkg gomba
3-4 db hámozott, szeletelt paradicsom
20 dkg rizs
reszelt sajt
olívaolaj
bazsalikom
oregáno

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200°C ra, légkeveréses 170°C. Mossuk meg a tököt, vágjuk ketté és kanállal vájjuk ki a magos részét. Rendezzük el egy tepsiben, pár csepp olívaolajat tegyünk alá és sózzuk meg egy kicsit. Tegyük a sütőbe.
2. Míg elősütjük a tököt, készítsük el a tölteléket. Mossuk meg a gombát, vágjuk kockára. Ha friss paradicsommal dolgozunk, vágjuk be keresztbe a paradicsomok alját, tegyük egy mély tálba és forrázzuk le. 1-2 perc elteltével öntsük le a forróvizet, hámozzuk meg, és vágjuk kockára a paradicsomokat. Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk apróra és egy nagyobb serpenyőben olívaolajon pároljuk meg. Tegyük hozzá a gombát és a paradicsomot, sózzuk meg, majd fedő alatt pároljuk. Ha levet engedett, jöhetnek bele a  fűszerek és a megmosott rizs, közepes lángon, időnként megkeverve főzzük majdnem készre. Ha kevés a folyadék a rizsfőzéshez, pótolhatjuk paradicsomlével vagy vízzel is.
3. Ez idő alatt a tök is éppen annyira megpuhult, hogy rákanalazhatjuk a tölteléket, szórjuk meg reszelt sajttal és mehet vissza a sütőbe. Kb. 15 perc alatt készre sül. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése