tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. szeptember 21., péntek

Tejszínes, tárkonyos sajtgombócleves

Főzzünk egy finom levest a hétvégére. Nyugodtan mondhatom, hogy ennek a változatnak  nagy sikere lesz, nálunk nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el (főleg a gombócból). Elkészítése nagyon egyszerű, és rövid idő alatt megvan. Tartalmas leves, utána csak egy könnyű tésztát, vagy valami finom desszertet ajánlanék. Aki szereti az erőset, tálaláskor törhet a tányérjába a paprikafüzérről egy kis szárított erős paprikát. 


Hozzávalók (kb. 4-5személyre):
olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb szál sárgarépa
1 szál gyökér
20 dkg gomba
20-25 dkg sajt (ementáli, trappista)
2 db tojás
liszt
tejszín
bors
tárkony
szerecsendió
rozmaring (elhagyható)
étkezési keményítő

Lássunk neki:
  1. Pucoljuk meg a zöldségeket, a hagymákat, a gombát alaposan mossuk meg. Vágjuk apró kockára a vöröshagymát és olajon fonnyasszuk meg. Közben jöhet hozzá az apróra vágott fokhagyma is. Míg a hagyma az olajban fonnyadozik, vágjuk a zöldségeket "julienre", azaz nem túl vékony kb. 5 cm-es szálakra. A gombát pedig szeleteljük kockára.
  2. Amint a hagyma megfonnyadt, jöhet a fazékba a zöldség, átkeverjük, és egy picit megpároljuk. Kb. 5 perc, ezután rádobjuk a gombát, összekeverjük, sózzuk, ezzel is egy picit pároljuk, majd fölengedjük vízzel, és közepes lángon főzzük.
  3. Míg a leves fő, elkészítjük a sajtgombócokat. Egy tálba lereszeljük a sajtot, és ráütjük a tojások sárgáját. Egy picit sózzuk és összekeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan ezt is hozzátesszük a sajthoz. Reszelünk bele szerecsendiót, (esetleg rakhatunk bele 3-4 friss rozmaring levelet elcsipkedve) és ezután annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverjük (sűrűbb legyen mint a nokedli tészta). Egy evőkanálnyi adagból formázzuk a gombócokat, ne legyenek nagyok. 
  4. Ha felforrt a leves, és a zöldségek majdnem megpuhultak, jöhet bele a tárkony, és rakhatjuk bele a gombócokat is. Akkor van kész, ha a gombócok felkerülnek a felszínre. 
  5. Egy kis tálba öntünk 1,5 dl tejszínt és kikeverjük 1 evőkanál keményítővel. Rámerünk a forró levesből és ezzel összekeverjük. Megvárjuk míg átforrósodik a tejszín és óvatosan hozzáöntjük a leveshez. Ezzel már csak éppen egyet forrjon és rögtön el is zárjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése