tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. szeptember 26., szerda

Cukkinis paradicsomleves


Csak nem akar itt hagyni minket a nyár... Szeretem ezt az évszakot, az őszt, azt hogy napközben kellemesen meleg van, estefelé pedig friss a levegő, érezni az ősz illatát. A piacokon roskadoznak a pultok a sok zöldségtől, a gyümölcskínálat fantasztikus: szilva, barack, szőlő, alma, körte és aki ügyes talál málnát, áfonyát, szedret is.
És hát a paradicsom! Próbáljátok ki mennyivel finomabb íze van annak a paradicsomnak, amit kistermelőtől vesztek, mint amit nagy gazdaságban termelnek. Habár még ez is sokkal finomabb mint import társai. Na meg mennyi fajtája van: Lucullus, fóti, szentesi, stb. Érdemes megkóstolni a különböző fajtákat, kinek melyik ízlik jobban. Mindenképp olyat vásároljatok, ami nem egyforma méretű, szinte biztos, hogy ezek nincsenek vegyszerrel kezelve. Ha a csumájánál kicsit éretlen, nem teljesen piros, nem baj, tányérra rakva 1-2 nap alatt otthon is megérik. Én nem szeretem hűtőben tárolni, mivel szerintem változik az íze, kevésbé ízletes. 
Akinek van ideje, most még befőzhet ebből a finom zöldségből: aszalt paradicsom, paradicsompüré, lecsó, paradicsomlé. 

Jöjjön a mai recept, idézve a nyár ízeit. Nagyon rövid idő alatt, könnyen, gyorsan elkészíthető. Ha véletlen nagy mennyiséget csinálsz belőle, lefagyaszthatod kisebb dobozokban, és viheted magaddal munkába is. Nem feltétlenül szükséges rendelt kaját enni. Diétás változatából a tejszínt el lehet hagyni, úgy is nagyon ízletes.



Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kg zsenge cukkini
1,5 kg paradicsom
1 teáskanál bazsalikom
2 l zöldségalaplé (vagy kockából főzve, tartósítószer és ízfokozó mentes, bio boltokban vagy DM-ben kapható)
1 tk. cukor
friss reszelt parmezán
1,5 dl tejszín 
1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

  1. Megpucoljuk a vöröshagymát és fokhagymát, apró kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Vizet forralunk, a paradicsomokat az alján keresztbe bevagdossuk, forró vízzel leöntjük és 2 perc múlva lehámozzuk, kockára vágjuk. Elkészítjük a zöldségalaplét.
  2. Egy fazékban az olajat megmelegítjük, jöhet bele a hagyma, fokhagyma, üvegesre megpároljuk. Ezután beletesszük a cukkinit, picit megsózzuk és átforgatjuk, 5 percig pároljuk.
  3. Jöhet bele a felkockázott paradicsom, bazsalikom, összekeverjük és felfőzzük (kb. 6-8 perc). Ezután felöntjük a zöldséglével, és felforraljuk. Ha szükséges még megsózzuk és tehetünk bele ízlés szerint egy kis cukrot is. 
  4. Ha felforrt botmixerrel összekeverjük. A diétás változat el is készült.
  5. Egy kis tálban a tejszínt a keményítővel csomómentesre kikeverjük, 2 merőkanálnyi levest rámerünk, hogy átmelegítse, majd óvatosan a leveshez öntjük, összekeverjük és ha egyet forrt, azonnal elzárjuk alatta a lángot. 
Csészékbe szedve tálaljuk, kínálhatunk hozzá olaszos bagettet, vagy egyéb finom vékony szelet kenyeret és reszelhetünk rá friss parmezánt is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése