tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. november 8., csütörtök

Sült pisztráng édesburgonyával és hagymalekvárral

Tavasszal barátainkkal Szilvásváradon jártunk, a Szalajka-völgyben. Aki arra jár semmiképp nem hagyhatja ki, hogy friss, helyben sütött pisztrángot egyen, hiszen köztudott, hogy a legjobb minőségű pisztrángot Magyarországon itt tenyésztik. Ezen a területen a pisztrángtenyésztés több mint 100 éves múltra tekinthet vissza, és a füstölt változatnak bizony nagy keletje van Bécsben, Londonban és Frankfurtban is. Mi is követtük a hagyományokat, "teszteltük" a minőséget, és azóta is emlegetjük, milyen jól esett a fák alatt, az erdőben papírtálcáról csipegetni a friss sült halat egy kis salátával. 
Jöjjön a recept!



Hozzávalók:
3 db konyhakész pisztráng
2 db citrom
kakukkfű
darabos só
olívaolaj

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, mossuk meg a halakat, papírtörlővel kicsit törölgessük át, szárítsuk le. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt. Vágjuk be a halakat mindkét oldalukon nagyjából 3 helyen és fűszerezzük  a réseket kakukkfűvel, a hasüregbe pedig rakjunk citromszeleteket. Sózzuk, borsozzuk és tegyük a tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal és toljuk a sütőbe, kb. 15-20 perc alatt készre sül.
A köret: édesburgonya hagymalekvárral



Hozzávalók:
6 db édesburgonya
6 fej lilahagyma
olaj
cukor
vörösborecet vagy balzsamecet
só, bors

Elkészítés:
  1. Főzzük meg héjában az édesburgonyát. Nagyon hamar megfő, a forrástól számítva 5 percen belül kész. Közben pucoljuk meg és vágjuk karikára a hagymát.
  2. Egy nagyobb serpenyőben öntsünk olajat, tegyük bele a hagymát, sózzuk, borsozzuk és közepes lángon fonnyasszuk meg. Közben kevergetjük és mikor már eléggé összeesett megszórjuk cukorral. Nem kell hozzá sok, mert a hagyma önmagában is édeskés. Pár perc és a cukor fölolvad, karamellizálódik. Ezután leszűrjük a hagymát és egy kicsit hagyjuk még a szűrőben, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen. Jöhet hozzá az ecet, összekeverjük és kész.
  3. Ha megfőtt a burgonya leszűrjük és félbevágva, pici olajjal meglocsolva egy tűzálló edényben betoljuk a sütőbe, grill fokozaton pár perc alatt meggrillezzük.
És hogy egy kis zöld is legyen a tányéron, rakhatunk hozzá még krémsajtos spenótot. Elkészítése nagyon egyszerű: fonnyasszunk spenótleveleket serpenyőben egy kis olajon és keverjük össze, melegítsük át fűszeres krémsajttal. A halat kifilézve tegyük a tányérra, mellé a köretet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése