tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. november 9., péntek

Klasszikus császármorzsa

Ebben a gyönyörű őszi napsütésben nem biztos, hogy mindenki arra gondol, hogy bizony hamarosan itt a síszezon. Hát a magam részéről én már nagyon várom - nem mintha nagy síbajnok lennék, sőt, de a teleinkhez ez most már hosszú évek óta egyértelműen hozzá tartozik. Kiszakadni a napi taposómalomból, felfrissülni a hegyekben, kizárni minden gondolatot, csak arra koncentrálni, hogy épen, lehetőleg esés nélkül leérj a pálya aljára. Este pihenés, borozgatás, beszélgetés a barátokkal.  Persze az embernek a nap folyamán szüksége van ugyebár az elvesztett energia pótlására, és erre a legmegfelelőbb, ha talál magának a pályák mellett egy kellemes hüttét. Az egy hét alatt kellő idő áll rendelkezésre, hogy kitapasztaljuk, melyikbe miért érdemes másnap is beülni: forralt bor, májgombócleves, bécsi szelet, az a jó kis büdössajtos nokedli, gőzgombóc, és a nagy klasszikus, a CSÁSZÁRMORZSA. Hát ez nem az amit mi itthon megszoktunk és annak hívunk. (Az a daramorzsa.) Főleg, ha van olyan nagy szerencsénk, hogy nem mirelitből készítik, hanem frissen sütik. Igaz ilyenkor várni kell általában egy kicsit, de addig egy jó meleg leves társaságában hamar eltelik ez az idő. 
Nemrégiben egy számomra nagy kincsre tettem szert, egy közel 100 éves szakácskönyvre: Az ínyesmester szakácskönyve. Ez egy eredeti kiadás, benne több száz hagyományos, háború előtti recepttel, és ami külön értéke a könyvnek, hogy kis történetek, a korabeli hétköznapi életet leíró írások tarkítják. Több mint szakácskönyv, kellemes, érdekes olvasmány, miközben lapozgatja, olvasgatja az ember, megjelenik szeme előtt a "boldog békeidők" hangulata, a valódi polgári élet hétköznapjai. 
Hát ebben a szakácskönyvben megtaláltam a császármorzsa receptjét, s azt gondolom, hogy ennél autentikusabb receptet nem hiszem, hogy találnék, úgyhogy ezt most megosztom veletek. Természetesen teszteltük, és a család szakértői nagyon rendjén valónak találták :-)



Hozzávalók:
3 dl tej
6 tojás (külön a sárgája és a fehérje)
2 dl liszt
10 dkg mazsola
csipet só
vaj
porcukor
házi lekvár

Elkészítés:
3 dl tejet elkeverünk a 6 tojás sárgájával, 2 dl liszttel, csipet sóval és végül a 6 tojás keményre felvert habjával. Kikenünk egy tepsit vajjal beleöntjük a tésztát, és készre sütjük. Mikor elkészült, fölvágjuk csíkokra, hozzákeverünk mazsolát, porcukorral megszórjuk, és szilva- vagy eperlekvárral tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése