tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. november 1., csütörtök

Paradicsomos ricottás gyúrt tészta

Paradicsom, túró, spenót - ezek olyan alapanyagok, amiket egytől-egyig nagyon kedvelek. Nálam nyerő minden, amiben spenót van, és a zamatos magyar paradicsomnál nem létezik finomabb. A házi ricotta pedig - amit a piacon a sajtos termelőnél vásárolok - olyan selymesen finom, lágy ízű, hogy inspirálja az embert, minél több finom étel elkészítésére.


Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
kb. 1 dl víz
5 dkg reszelt sajt
40 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
kevés bazsalikom
20 dkg ricotta (vagy túró)
4-5 db érett paradicsom
csipet só
olívaolaj


Elkészítés:

  1. Robotgépben morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, és egy kis sóval. Adjuk hozzá a sajt felét és egy pici vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk tésztát. Folpackba csomagolva rakjuk a hűtőbe legalább fél órára.
  2. Mossuk meg a spenótot, csöpögtessük le, ha szükséges a vastagabb szárakat vágjuk le. Ha mélyhűtött spenótot használunk, válasszuk a leveles változatot. Olvasszuk ki és csavarjuk ki belőle a nedvességet. Pucoljuk meg a fokhagymát, vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, kicsit pirítsuk benne a fokhagymát, majd dobjuk rá a megtépkedett spenót leveleket és fonnyasszuk meg. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, és utána pedig keverjük össze a ricottával.
  3. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, csomagoljuk ki és lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd először a felső harmadát hajtsuk be, utána pedig az alsó harmadát, és nyújtsuk ki újra. Ezt legalább háromszor ismételjük meg, hogy réteges legyen a tészta. Pihentessük 10 percet az utolsó hajtás után.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200°C fokra. A tésztát nyújtsuk akkorára, hogy beleférjen a tepsinkbe. Kb. 25-27 cm átmérőjű vagy hosszúságú legyen. Tegyük a kicsit lisztezett tepsibe, villával szurkáljuk meg és süssük elő kb. 15 percet, utána pedig hagyjuk pár percet hűlni. Ez idő alatt mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre a paradicsomot.
  5. Kenjük a tésztára a ricottát, majd szórjuk rá a párolt spenótot és végül helyezzük el szép sorjában a vékony paradicsomszeleteket. Toljuk vissza a sütőbe és kb. 15 percig süssük, amíg a tészta széle elkezd barnulni. Ekkor vegyük vissza a hőmérsékletet 150 fokra és süssük még kb. 40 percig, hogy a tészta jól átsüljön, a paradicsom pedig elveszítse a nedvességtartalmát. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, tálaláskor pedig meglocsolhatjuk olívaolajjal.
Ajánlom egy finom leves után, vagy vendégeknek is tálalhatjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése