tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. november 13., kedd

Csokis-narancsos vajas keksz

Lányom a minap közölte: "Mama elrontottál minket, most már mindig kell lennie valamilyen keksznek a dobozban." Persze a nagy kedvenc a békebeli csokis keksz, - recept itt a blogban - de az alábbi finomság is felsorakozott a reggeli sütik mellé. Hétköznap reggelente a kávé vagy a kakaó mellé 1-1 db süti és máris egy picit szebbnek látjuk a világot. Nem utolsó sorban pedig nincs teli adalékokkal és különböző tartósítószerekkel. Az ízéről már nem is beszélek - ahogy a vajas tészta szétomlik a szádban...


Hozzávalók:

17,5 dkg vaj
8,5 dkg barna cukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikaparva
22,5 dkg liszt
7,5 dkg cukrozott narancshéj
7,5 dkg sütésálló csokidrazsé

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a vajat, cukrot és vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, és ezzel is keverjük egy kicsit, majd jöhet hozzá a narancshéj és a csoki. Kézzel gyúrjuk össze. Osszuk két felé, és formázzunk a két kupacból egy-egy kb. 5 cm átmérőjű rudat. Folpackba csomagolva tegyük őket a hűtőbe legalább fél órára.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses 160 fok. Terítsünk sütőpapírt egy tepsibe. Éles és vékony pengéjű késsel szeleteljük a rudakat kb. 1 cm-es karikákra. Nem kell megijedni, ha kicsit széttörik, kézzel nyugodtan utána formázhatjuk. Rakjuk szépen sorba a tepsibe és süssük kb. 12-15 percig, majd hagyjuk benne míg kihűl. Önfegyelemre nagy szükségünk lesz, hogy tényleg hagyjuk kihűlni :-).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése