tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2012. november 3., szombat

Pad thai királyrákkal

A távol-keleti konyha. Egy olyan terület, amit eddig, hogy úgy mondjam, kerültem. Sokkal közelebb áll hozzám a mediterrán ízvilág, vagy a közel-keleti fűszeres finomságok. De most találtam egy olyan receptet, ami mellett nem lehetett csak úgy elmenni, ezt ki kell próbálni. Már az összetevők is csalogatóak: rizstészta, rák, egy kis zöldség, ezeket mind-mind nagyon szeretjük. Egy javaslat: a távol-keleti cuccokat forgalmazó plázát nem csak az olcsó ruhanemük, illat- és tisztítószerek miatt érdemes felkeresni, hanem nézzünk be abba az üzletbe is, ahol megtalálhatjuk a kínai, vietnami, thai konyha alapanyagait. Olyan zöldségeket, gyümölcsöket láthatunk, amelyek nem mindennapiak és nem utolsó sorban valamivel olcsóbb is, mint a különleges alapanyagokat árusító nagyon ismert boltban. 
Pad thai - egyszerű és egészséges zöldséges tésztaétel. Gyorsan elkészíthető, mindössze 25 perc.



Hozzávalók:
25 dkg rizstészta 
25 dkg nyers királyrák
1 tk. reszelt gyömbér
4 tojás
10 dkg szójababcsíra (vagy egyéb más csíra)
4 zsenge pakcsoj (kínai káposztaféle, helyettesíthető kínai kellel vagy 1 kisebb fej zsenge fejes káposztával) 
6 szál zöldhagyma 
szójaszósz
olaj
tálaláshoz édes chiliszósz

Elkészítés:
  1. Üssük fel a tojásokat egy tálkába és verjük fel. A hagymát vágjuk karikára, a salátát csíkokra. A gyömbért pucoljuk meg és reszeljük egy tányérba, keverjük össze a rákkal. Tegyük egy tálba a rizstésztát és annyi forró vízzel öntsük le, hogy éppen ellepje. Fedjük le és hagyjuk állni 10 percig. 
  2. Egy nagyobb serpenyőben, vagy vokban pár csepp olajjal erős lángon süssük a rákot rózsaszínre, kb. 2 perc alatt. Vegyük ki, következik a tojás. Ebből rántottát kell sütnünk, tilos összekeverni, palacsinta formájú legyen. Ha kész, ezt is tegyük egy tányérra, és szeleteljük csíkokra. Szűrjük le a tésztát.
  3. A serpenyőben nagy lángon olajjal süssük át a pakcsojt és a hagymát, kb. 2 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a csírát, a rákot, a tésztát, a csíkokra vágott rántottát, és locsoljuk meg szójaszósszal. Ezzel óvatosan bánjunk, érdemes kóstolni  nehogy túl sós legyen. Tálaláskor kínáljunk hozzá édes chili szószt és a szójaszószt is rakjuk az asztalra.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése