Főzzünk egy finom levest a hétvégére. Nyugodtan mondhatom, hogy ennek a változatnak nagy sikere lesz, nálunk nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el (főleg a gombócból). Elkészítése nagyon egyszerű, és rövid idő alatt megvan. Tartalmas leves, utána csak egy könnyű tésztát, vagy valami finom desszertet ajánlanék. Aki szereti az erőset, tálaláskor törhet a tányérjába a paprikafüzérről egy kis szárított erős paprikát.
Hozzávalók (kb. 4-5személyre):
olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb szál sárgarépa
1 szál gyökér
20 dkg gomba
20-25 dkg sajt (ementáli, trappista)
2 db tojás
liszt
tejszín
só
bors
tárkony
szerecsendió
rozmaring (elhagyható)
étkezési keményítő
Lássunk neki:
- Pucoljuk meg a zöldségeket, a hagymákat, a gombát alaposan mossuk meg. Vágjuk apró kockára a vöröshagymát és olajon fonnyasszuk meg. Közben jöhet hozzá az apróra vágott fokhagyma is. Míg a hagyma az olajban fonnyadozik, vágjuk a zöldségeket "julienre", azaz nem túl vékony kb. 5 cm-es szálakra. A gombát pedig szeleteljük kockára.
- Amint a hagyma megfonnyadt, jöhet a fazékba a zöldség, átkeverjük, és egy picit megpároljuk. Kb. 5 perc, ezután rádobjuk a gombát, összekeverjük, sózzuk, ezzel is egy picit pároljuk, majd fölengedjük vízzel, és közepes lángon főzzük.
- Míg a leves fő, elkészítjük a sajtgombócokat. Egy tálba lereszeljük a sajtot, és ráütjük a tojások sárgáját. Egy picit sózzuk és összekeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan ezt is hozzátesszük a sajthoz. Reszelünk bele szerecsendiót, (esetleg rakhatunk bele 3-4 friss rozmaring levelet elcsipkedve) és ezután annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverjük (sűrűbb legyen mint a nokedli tészta). Egy evőkanálnyi adagból formázzuk a gombócokat, ne legyenek nagyok.
- Ha felforrt a leves, és a zöldségek majdnem megpuhultak, jöhet bele a tárkony, és rakhatjuk bele a gombócokat is. Akkor van kész, ha a gombócok felkerülnek a felszínre.
- Egy kis tálba öntünk 1,5 dl tejszínt és kikeverjük 1 evőkanál keményítővel. Rámerünk a forró levesből és ezzel összekeverjük. Megvárjuk míg átforrósodik a tejszín és óvatosan hozzáöntjük a leveshez. Ezzel már csak éppen egyet forrjon és rögtön el is zárjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése